0182 – 748 739 info@vanrhijnmakelaars.nl

0% of 21% BTW op zonnepanelen?

Sinds 1 januari 2023 is het btw-tarief op zonnepanelen 0%, als deze geleverd en geïnstalleerd worden op of bij een woning. Dit betekent dat je geen btw betaalt voor zonnepanelen op of bij je woning, en dus ook geen btw kunt terugvragen. Toch zijn er situaties waarin je wél 21% btw betaalt of kunt terug vragen als je zonnepanelen koopt.

Heb jij namelijk voor 1 januari 2023 zonnepanelen geplaatst en ben je een particulier? Dan kun je in sommige gevallen de btw op de installatie en aanschaf (21%) terugvragen van de Belastingdienst. Dit kan bij een gemiddelde installatie van 10 zonnepanelen tot wel €800,- opleveren.

Aan welke voorwaarden moet je voldoen om de btw terug te kunnen vragen?

  • als je de factuur vóór 1 januari 2023 hebt gekregen;
  • als je geïntegreerde zonnepanelen op een nieuwbouwwoning koopt;
  • als je zonnepanelen met meerdere functies koopt, zoals bijvoorbeeld PVT-systemen, zonnecollectoren of zonnepanelen in ramen;
  • als de zonnepanelen niet op of bij je woning worden geïnstalleerd, maar bijvoorbeeld op een bedrijfspand.

Verder dien je binnen 6 maanden na afloop van het kalenderjaar waarin de zonnepanelen zijn gekocht, de aangifte te doen.  Heb je bijvoorbeeld de zonnepanelen gekocht in april 2022? Dan moet de aangifte voor juni 2023 zijn afgerond.

Daarnaast moet de factuur van de zonnepanelen en de energierekening op dezelfde naam staan van de aanvrager. Je kunt namelijk geen btw terugvragen bij de belastingdienst als dit niet het geval is. Dit luistert behoorlijk nauw. Als voorbeeld: De factuur van de zonnepanelen staat op jouw naam en de energierekening staat op naam van je partner. Dan kun je de btw op de zonnepanelen dus niet terugvragen bij de belastingdienst.

Hoe doe je de belastingaangifte?
Ga naar de site van De Belastingdienst, print het formulier ‘opgaaf zonnepaneelhouders‘ en vul dit in.

Open chat
Van Rhijn Makelaars
Hallo,

Kan ik u ergens mee helpen?

Met vriendelijke groet,

Justin | Van Rhijn Makelaars
Reviews Van Rhijn Makelaars