0182 – 748 739 [email protected]

Hypotheek met 5 jaar vaste rente neemt toe

In 2023 is het aantal hypotheken met een rentevaste periode van 5 jaar verdrievoudigd en deze trend zet gestaag door in 2024. Van Bruggen Adviesgroep en Independer baseren deze conclusie op HDN-data, waarbij ze wijzen op de sterk gestegen rente sinds 2022 als oorzaak. Hoewel 10 jaar vast momenteel nog het meest populair is, met 55% van alle hypotheekdelen in 2023, groeide het aandeel van 5 jaar vast van 3% naar 9% in december 2023.

De keuze voor kortere rentevaste periodes wordt mede gedreven door de perceptie van huiseigenaren dat de huidige rente hoog is, met het vooruitzicht op een lagere rente bij herziening aan het einde van de looptijd. De voorkeur voor 20 jaar vast is significant gedaald van 37% naar 18% in een jaar, terwijl het aandeel van hypotheken met een rentevaste periode van 5 jaar naar 8,2% steeg in januari 2024. Hoewel deze keuze lagere maandlasten met zich meebrengt, waarschuwen experts voor de risico’s van mogelijke rentestijgingen over 5 jaar en verminderde ruimte voor bijlenen bij kortere looptijden.

Hypotheekrente 2024
Open chat
Van Rhijn Makelaars
Hallo,

Kan ik u ergens mee helpen?

Met vriendelijke groet,

Justin | Van Rhijn Makelaars
Reviews Van Rhijn Makelaars