0182 – 748 739 [email protected]

Wat veranderd er voor je hypotheek in 2024?

In 2024 zullen de maximale hypotheeknormen in Nederland meer afhangen van het energielabel van woningen. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) heeft aangekondigd dat vanaf 1 januari huizenkopers die energiezuinige woningen kopen, een hogere financiering kunnen krijgen. De nieuwe normen stellen dat, voor woningen met energielabel C of D, er € 5.000 extra geleend kan worden, terwijl voor woningen met label A of B tot € 10.000 extra geleend kan worden. Voor woningen met energielabel A++++ kan het extra leenbedrag zelfs tot € 50.000 oplopen.

Deze wijzigingen volgen het advies van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud), dat aangeeft dat energiezuinige woningen lagere energiekosten met zich meebrengen en huishoudens daardoor dus hogere hypotheeklasten kunnen dragen. Het Centraal Planbureau (CPB) voorspelt ook een loonstijging van 5,2% in 2024, wat de maximale leencapaciteit voor de meeste huishoudens zal vergroten.

Ook de regels voor oud-studenten met studieschulden zullen versoepelen. Alleenstaanden met een inkomen van minimaal € 28.000 kunnen vanaf volgend jaar € 16.000 extra lenen. Deze aanpassingen zijn van belang voor potentiële huizenkopers en eigenaren die hun woningen willen verduurzamen, omdat ze de financiële flexibiliteit vergroten en de nadruk leggen op energie-efficiëntie en financiële situaties bij het bepalen van de maximale hypotheekbedragen.

Hypotheek 2024
Open chat
Van Rhijn Makelaars
Hallo,

Kan ik u ergens mee helpen?

Met vriendelijke groet,

Justin | Van Rhijn Makelaars
Reviews Van Rhijn Makelaars