0182 – 748 739 [email protected]

Wat verandert er in 2024 op de woningmarkt?

In 2024 ondergaat de Nederlandse woningmarkt diverse wijzigingen. RaboResearch voorziet dat de huizenprijzen herstellen naar het niveau van 2022, dankzij meer leenmogelijkheden en beperkt aanbod. ING Research voorspelt een prijsstijging van 4% tegen eind 2024, waarmee de eerdere daling grotendeels wordt gecompenseerd. Verwacht wordt dat het aantal woningverkopen in 2024 zijn dieptepunt bereikt, om in 2025 licht te stijgen.

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken wijzigt de leennormen, waardoor huishoudens meer kunnen lenen voor energiezuinige woningen en verduurzaming. De impact van studieschulden op maximale leenruimte wordt geactualiseerd en alleenstaanden met een minimuminkomen van €28.000 krijgen extra leenmogelijkheden.

De maximale grens om een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) af te sluiten, stijgt dit jaar naar €435.000. Door die grens te verhogen kunnen meer huizenkopers een beroep doen op het vangnet wanneer ze een woning gedwongen moeten verkopen. Koop je een woning waarbij je aanvullende energiebesparende maatregelen mee gaat financieringen, dan komt de NHG-grens nog eens 6% hoger te liggen, namelijk op €461.100. De premie voor het afsluiten van een NHG-hypotheek blijft gelijk op 0,6% van het hypotheekbedrag.

Daarnaast gaat het energielabel een grotere rol spelen bij het bepalen van de maximale hypotheek. Kopers van woningen met een gunstiger label kunnen tot €50.000 extra lenen, terwijl huiseigenaren die willen verduurzamen afhankelijk van het label maximaal €20.000 extra kunnen lenen.

Een andere verandering is de afschaffing van de jubelton. Tot 2023 kon men € 100.000 belastingvrij worden schenken als dit bedrag werd gebruikt voor de aankoop van een woning. Die regeling, die bekend stond als de ‘jubelton’, werd vooral gebruikt door vermogende ouders om hun kind een schenking te doen en zo de kansen te vergroten voor het aankopen van een woning. In 2023 werd dit bedrag al fors verlaagd naar € 28.947 en vanaf 1 januari is het helemaal gedaan met deze fiscaal gunstige schenkingen.

veranderingen op de woningmarkt in 2024
Open chat
Van Rhijn Makelaars
Hallo,

Kan ik u ergens mee helpen?

Met vriendelijke groet,

Justin | Van Rhijn Makelaars
Reviews Van Rhijn Makelaars